Ovenschotels, we kennen het allemaal. En dat is niet zo gek, want een ovenschotel is smakelijk, voedzaam en je bereidt ze in een handomdraai. Veel meer dan een ovenschaal, verse groente (of wat kliekjes uit de koelkast) en een zak geraspte kaas heb je er niet voor nodig. Stop de ingrediënten in de schaal, de schaal in de oven en klaar ben je.
Ovenschotels worden vandaag de dag vaak aangemerkt als ‘comfort food’ traditioneel eten waar je een warm en nostalgisch gevoel bij krijgt. Het gevoel van met zijn allen rond de tafel, zorgeloos en vertrouwd.
Het enige verschil met vroeger is dat veel ovenschotels een stuk minder vet zijn. Zo vind je op deze website talloze recepten voor gezonde en smakelijke ovenschotels op basis verse groenten. En wat dacht je van een overheerlijke lasagne, hartige taart of voedzame vegetarische schotel? Verzamel je vrienden, familieleden of dierbaren rond de tafel en het grote genieten kan beginnen.
Een heerlijk eindresultaat
Het maken van een ovenschotel is niet moeilijk. Ben je niet zo’n kok, dan zijn dit alvast wat tips.
Bij het maken van een ovenschotel kun je bijna alle groentes gebruiken. Of ze nu vers zijn, of uit de diepvries of een blikje komen. Andere ingrediënten die vaak in ovenschotels verwerkt worden zijn rijst, pasta, aardappelen en niet te vergeten kaas.
Ovenschotel of lasagne
Om een ovenschotel romiger te maken kun je paddenstoelen gebruiken. Ook vlees en vis zijn heerlijk in een ovenschotel, hartige taart of lasagne. Populaire keuzes zijn rundvlees, kip en tonijn. Zet je oven bij de bereiding van een ovenschotel of lasagne niet te hoog. Met een temperatuur tussen de 150 en 200 graden kook je de schotel langzaam en gelijkmatig gaar. De meeste ovenschotels zijn binnen de 30/45 minuten gaar, maar er zijn ook recepten waarbij dit 2 uur duurt. Dit hangt vooral af van de gekozen ingrediënten.
Bij het bereiden van een ovenschotel, kun je de schaal aan het begin het beste bedekken. Zo voorkom je dat de bovenste laag te heet en hard wordt. Verwijder de bedekking de laatste 15 a 20 minuten, voor een lekkere krokante korst. Of voeg uienringen, verse kruiden of een klontje boter toe voor de finishing touch. Je zou er je vingers bij aflikken.
Vegetarische ovenschotels
Door het gebruik van verse groentes zijn ovenschotels ideaal voor vegetariërs. Maar ook als je tijdelijk minder vlees eet, omdat je bijvoorbeeld op dieet bent, biedt een vegetarische ovenschotel veel voordelen. Zo verlaagt het je cholesterol, versterkt het je imuumsysteem en verlies je gewicht. Een vegetarische ovenschotel bereiden is niet moeilijk. Met slechts een gesnipperde ui, knoflook, verse groente, tomaten en wat geraspte kaas maak je eenvoudig een heerlijke ovenschotel.