Tips

De voor- en nadelen van biologische zaden in de moestuin

Wie zijn steentje bij wil dragen aan een groenere wereld, kan overwegen om over te stappen op biologische alternatieven, zo ook in de moestuin. Vandaar dat de interesse voor biologische zaden maar blijft groeien. Want naast dat je ‘schonere’ groenten teelt, wat jouw gezondheid ten goede komt, maak je ook de rest van de natuur, zoals insecten, blij door te kiezen voor biologische zaden in plaats van de gewone, gangbare zaadzakjes.

Wanneer zijn zaden biologisch?

Je mag zaden biologisch noemen als ze zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar met biologische dierlijke of plantaardige alternatieven. Middels een strenge controle van de Stichting Skal wordt er gekeken of zaden biologisch zijn. Zijn ze door de keuring gekomen? Dan worden de zaadzakjes voorzien van het welbekende groene keurmerk met sterretjes in de vorm van een blad.

Voordelen van biologische zaden

Maar waarom zou je voor biologische zaden kiezen? Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Er is niet gerommeld aan het DNA van de planten. Met andere woorden: ze zijn niet genetisch gemodificeerd.
  • Biologische zaden zijn weerbaarder tegen allerlei ziekten in de moestuin. De planten waar de zaden uit zijn ontstaan zijn namelijk vaak al met ziekten en plagen in aanraking geweest en die weerbaarheid geven ze door aan de zaden. Gangbare zaden worden meestal geteeld onder omstandigheden waar ziekten en plagen zoveel mogelijk geweerd worden door bestrijdingsmiddelen.
  • Je houdt het bodemleven in balans waardoor de bodemkwaliteit verbetert en er dus minder bodemvervuiling is. De bodemdieren worden hier blij van en die heb je nodig. Uiteindelijk is de bodem de bron waar het allemaal begint, dus die wil je natuurlijk zo gezond mogelijk hebben.
  • Pesticiden zorgen ervoor dat er steeds minder insecten naar je tuin komen, terwijl we die insecten juist zo hard nodig hebben. Zonder insecten immers geen bevruchting. Door voor biologische zaden te kiezen creëer je een fijne plek voor insecten, waardoor ze graag naar je tuin toe komen.

Nadelen van biologische zaden

Aan ieder voordeel hangt vaak ook een nadeel. Biologische zaden zijn daar geen uitzondering op. Al moet wel gezegd worden dat de nadelen niet opwegen tegen de vele voordelen.

  • Biologische zaden zijn over het algemeen iets duurder dan de normale gangbare zakjes.
  • Er wordt gezegd dat de opbrengst wat lager kan zijn, maar daarentegen heb je dus wel sterkere planten en worden er minder planten ziek.
  • Het aanbod aan biologische zaden is kleiner en dus is de keuze beperkter. Maar door de groeiende populariteit wordt het aanbod biologische zaden steeds meer uitgebreid.

Wil ook jij je moestuin verrijken met deze milieuvriendelijke zaden? Biologische zaden kopen doe je heel eenvoudig in verschillende tuincentra, of online, op de website van Alle Zaden Kopen bijvoorbeeld.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *