Tips

Waarom biologisch eten de toekomst is

Biologisch eten is niet nieuw, maar blijkt wel steeds belangrijker te worden. Langzaam maar zeker zien we de aarde zich anders gedragen. Zomers worden heter, winters minder warm. De ijskappen smelten en veel dieren gedragen zich plots heel anders dan hoe ze zich decennialang hebben gedragen. De wereld verandert en het is steeds duidelijker hoe hard de mens de aarde nodig heeft. In dit artikel leer je waarom biologische landbouw essentieel is.

Wat houdt biologisch eten in

Biologisch eten is voedsel dat is geproduceerd met de minst heftige impact op het milieu. Van vrijwel elk soort eten kun je een biologisch geproduceerde optie vinden. Op bionoot.nl vind je bijvoorbeeld biologische noten, pitten, zaden, bloem, meel, granen en zelfs chocolade en eiwitpoeders. Door enkel biologische producten te verkopen, draagt een bedrijf als Bionoot bij aan een gezondere wereld en een leefbare toekomst. Maar je kunt tegenwoordig ook al een hoop biologische producten in de supermarkt vinden, een teken dat er steeds meer en meer gelet wordt op het belang van goede voedselproductie.

 

Een product mag pas de term biologisch dragen, wanneer bewezen kan worden dat er geen kunstmatige stoffen zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kunstmest, maar ook chemische bestrijdingsmiddelen en hormonen. Het is dus het voedsel in de meest pure vorm, zoals het bedoeld is door de natuur. Hierdoor kregen biologische producten in eerste instantie een wat slechtere naam, want de producten leken van mindere kwaliteit dan de niet-biologische producten. producten die met hormonen gekweekt worden, zijn vaak namelijk groter en rijker aan kleur. Dit is echter allemaal kunstmatig.

 

Ook dierlijke producten kunnen wel of niet biologisch zijn. Biologisch vlees of biologische kaas betekent dat het dier enkel natuurlijk voedsel heeft gegeten en niet behandeld is met antibiotica of andere medicijnen om het dier zo lang mogelijk te laten produceren.

Waarom is biologisch eten belangrijk?

Zoals eerder al benoemd, is de aarde steeds duidelijker aan het veranderen. De impact van de mens op de natuur wordt nu zelfs duidelijk voor mensen die zich niet bezighouden met het milieu. De hittegolven hebben steeds regelmatiger grip op ons land, het gras blijft minder lang groen door de uitdroging en de hoeveelheid insecten neemt in rap tempo af. Dat laatste wordt vooral beïnvloed door het gebruik van pesticiden, waar de insecten door sterven. Wat eerder nog niet duidelijk was, is het belang van insecten. Ze zijn niet alleen een essentieel onderdeel van de voedselketen, maar ze zorgen er letterlijk voor dat ons voedsel groeit dankzij de bestuiving die ze uitvoeren. Het behoudt van de insectenpopulatie is dus ontzettend belangrijk.

 

De gevolgen van niet-biologische landbouw zijn al voor lange tijd bekend. Eén van de pioniers betreft biologische landbouw is bijvoorbeeld Sir albert Howard. Deze Britse wetenschapper leefde aan het einde van de 19e eeuw. In 1900 was hij bijna 30 jaar oud en wist hij al te benadrukken hoe belangrijk het behoud van bodemvruchtbaarheid was. Deze bodemvruchtbaarheid kon worden gestimuleerd of worden tegengewerkt. Door enkel gebruik te maken van organische stoffen, blijft de bodem gezond. Als je bedenkt dat meer dan 100 jaar geleden wetenschappers al begrepen dat er moet worden samengewerkt met de natuur en dat onze invloed op de natuur niet altijd goed is, merk je pas hoe zonde het is dat er nooit concreet is ingegrepen om te voorkomen dat de aarde nu steeds meer en meer lijdt onder ons leiderschap.

 

De focus op verkoop van biologische producten, zoals op bionoot.nl, is dus een duidelijk teken dat het anders moet met de aarde. Door wereldwijd biologische producten af te nemen, wordt biologische landbouw gestimuleerd. Zo wordt er naar een gezondere toekomst gewerkt door gebruik te maken van de economie.

Zijn biologische producten duurder?

Veel mensen kiezen niet voor biologische producten, omdat ze vaak duurder zijn. Toch zul je zien dat bij luxe producten, zoals bijvoorbeeld de biologische noten van Bionoot, niet per se duurder zijn dan de producten die je in de winkel koopt. Daarnaast is het een investering in de toekomst. Niet alleen laat je met jouw koopgedrag zien dat je enkel producten wilt die op een eerlijke manier zijn geproduceerd, je draagt er ook aan bij dat de wereld minder slecht beïnvloed wordt met jouw eetpatroon. Daarnaast zul je merken dat biologische producten een veel rijkere smaak hebben, sappiger zijn en alom van betere kwaliteit. Het is dus ook nog eens een investering in een betere maaltijd.

Zonder schuldgevoel genieten

Wanneer je overgaat op het kopen van biologische producten, zul je al het voedsel dat je koopt een stuk meer waarderen. Dat is niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat je zeker weet dat je bijdraagt aan een betere wereld waar de aarde ondersteund wordt. Want zonder aarde? Wat is er dan nog om van te genieten?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *