Restaurants

Het belang van afvalmanagement in de horeca

Ook in de horeca wordt steeds milieubewuster gewerkt. Dat kan bijvoorbeeld door voor biologische of seizoensgebonden gerechten te kiezen. Ook is het goed om met lokale leveranciers aan de slag te gaan. Het is echter ook belangrijk om naar de andere kant te kijken. Hoe kan je zorgen dat er goed met afval wordt omgegaan in de horeca? Er is veel meer mogelijk dan je misschien wel denkt.

Afval in de horeca

Als het gaat over afval in de horeca, dan is dat tweemaal zoveel als afval in het bedrijfsleven. De middelen voor MKB afval via Bedrijfsafval.nl inzetten kan dus zeker goed helpen. Juist ook om te voorkomen dat er veel te veel bij het restafval terechtkomt. Door de locatie van veel gelegenheden is containers plaatsen en laten legen niet altijd even gemakkelijk. Het is bovendien afhankelijk van de regels van de gemeente. Toch is er wel veel mogelijk als het om afvalmanagement gaat.

Het voorkomen van verspilling

Als je aan de slag gaat, dan kan containerverhuur een goede optie zijn. Daarnaast is het belangrijk om het verspillen tegen te gaan. Je wilt vooral met de 55.000 ton aan eten die jaarlijks wordt weggegooid iets goeds doen. Dat kan op allerlei manieren. Waardoor je dus ook veel minder groencontainers nodig zal hebben. De eerste stap die je natuurlijk kan zetten is het verkleinen van de porties. Veel gasten eten lang niet hun hele bord leeg. Door de porties te verkleinen, maak je de kans dat dit wel gebeurt groter. Vooral als het gaat om de bijgerechten is er veel mogelijk met het verkleinen.

Andere slimme ingrepen

Wanneer je de gasten kleinere porties geeft, dan zal je niet alleen verspilling tegengaan, je kan ook je kosten voor inkoop ermee verlagen. Daarmee wordt milieubewust bezig zijn dus ook een slimme zet. Dat kan je bijvoorbeeld ook doen door eenmaal per week of per maand een restjesdag te plannen. Je biedt dan maaltijden die zijn opgebouwd uit de overblijfselen van de voorraad van dat moment. Het is ook aan te raden om eens goed naar je inkopen te kijken. Bespreek eens met de leveranciers of de hoeveelheid verpakking verminderd kan worden. Wanneer je dit aanpakt, kan je al snel flink wat afval terugdringen.

Meer uit een maaltijd halen

Er is ook nog veel meer uit een maaltijd te halen. In de Verenigde Staten wordt al vele jaren met doggybags gewerkt. Dit is in Nederland ook al jaren mogelijk, maar pas de laatste tijd wordt het langzaam maar zeker wat gebruikelijker om te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *