Horeca keuken
Restaurants

Stappenplan voor het scheiden van afval in de horeca

Wil je afval beter scheiden in jouw horecagelegenheid? Het is voor veel gelegenheden zo dat ze allerlei soorten afval produceren, maar niet weten wat hiermee aan te moeten. Door goed te scheiden, bijvoorbeeld swill, is veel te besparen. Dit kan bijvoorbeeld grondstoffen opleveren. Ook is hergebruik goed mogelijk.

1 Welke stromen heb je?

Het begint bij het in kaart brengen van de afvalstromen om ze te scheiden. Dit kan koffiedrap, swill, brood, glas, papier en karton, pmd en restafval betreffen, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om goed te bekijken wat je allemaal hebt en wat er allemaal mee kan. Je kan er veel mee bereiken. Je kan kosten besparen, milieuvriendelijk en duurzaam en bewuster leven hierdoor.

2 Hoe en waar inzamelen?

Als medewerkers en bezoekers moeten bijdragen aan het scheiden van afval, dan is het belangrijk om ze dit gemakkelijk te maken. Afvalverwerking door Milieu Service Nederland kan daar een belangrijke rol in spelen. Zorg voor voldoende afvalbakken op de juiste plekken. Wanneer je in kaart hebt welk afval waar vrijkomt, dan wordt dat een stuk gemakkelijker te verzorgen. Daar kan je dan de beste afvalbakken bij kiezen. Er zijn heel veel verschillende opties. Dat maakt het dus ook een stuk gemakkelijker om alle stromen goed te scheiden en in te zamelen.

3 Duidelijkheid bieden

Met kleuren, iconen en borden kan je de afvalscheiding in de horeca en op evenementen bevorderen. Wanneer duidelijk is welke kleur waarbij hoort, zal iedereen sneller zorgen dat het afval in de juiste bak terechtkomt. Dit zorgt voor zuivere scheiding en minder restafval.

4 Help omschakelen

Wanneer je de betrokkenen bij de transitie haalt, dan kan je zorgen dat ze ook op lange termijn enthousiast blijven over het scheiden van afval. Leg ze uit waarom je dit doet, zodat je draagvlak creëert hiervoor.

5 Inzicht in de kosten

Het is belangrijk om inzicht in de kosten te hebben. Zo weet je dat het niet alleen duurzaam, maar ook voordelig is. Let op eenmalige kosten en jaarlijkse kosten. De aanschaf van afvalbakken is eenmalig, de aanschaf en schoonmaak bij afvalinzameling is jaarlijks.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *