Restaurants

Een restaurant beginnen? Dit moet je weten

Wil jij een eigen café of restaurant beginnen? Je bent zeker niet de eerste. Vele mensen dromen ervan om een eigen horecabedrijf te starten. Momenteel waarschijnlijk iets minder dan voorheen, vanwege de maatregelen van Covid-19. Waarschijnlijk als de economie weer op gang komt en het ‘normale’ leven weer mogelijk is willen mensen lekker uit eten. Geen slecht idee om dan je eigen restaurant te openen. In dit artikel hebben wij een checklist voor je gemaakt die kan helpen bij het starten van jouw horecabedrijf. 

  1. Inschrijven
  2. Bestemmingsplan
  3. Vergunningen
  4. Betalingsverkeer 
  5. Investeringen

Inschrijving KvK en de belastingdienst 

Voordat je daadwerkelijk van start gaat is het belangrijk je in te schrijven bij de kvk en de belastingdienst. Iedereen die een bedrijf start, dus ook een horecaonderneming, is verplicht om zich in te schrijven in het handelsregister van de kamer van koophandel (kvk). Wacht hier niet te lang mee en doe dit uiterlijk een week na je start. Je hebt hierbij te maken met een eenmalige inschrijving van 50,- euro.

Het bestemmingsplan van de gemeente 

Wanneer je een goede locatie hebt gevonden voor je restaurant is het een goed idee dat je langs gaat naar de gemeente om het bestemmingsplan te controleren. De locatie lijkt wellicht nu perfect, maar misschien zijn er op korte of lange termijn plannen die hier grote veranderingen op aan kunnen brengen. Zorg er daarom voor dat je niet voor verrassingen komt te staan en neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed, zeggen ze ook wel. 

Komt je er achter dat je locatie niet in het bestemmingsplan past, maar wil je toch een bedrijf starten op de locatie? Onderzoek dan goed of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen. Ook een omgevingsvergunning aanvragen voor het ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ is mogelijk. 

Vergunningen regelen

Daarnaast komen er ook veel vergunningen kijken bij het starten van een horecaonderneming. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar alcohol schenken. Als je  dit wil kunnen doen moet je beschikken over een drank- en horecavergunning van de gemeente. Wanneer je dit niet in orde hebt kan je hoge boetes riskeren. 

Ook je terras kan je niet zomaar plaatsen, ook hier heb je een vergunning voor nodig. Wanneer je een terras wil plaatsen op eigen terrein is dit ook het geval. 

Betalingsverkeer organiseren

Tijdens de opstartfase is het ook belangrijk om je al te oriënteren op hoe jij je betalingsverkeer wil organiseren. Hierbij komt bijvoorbeeld een zakelijke rekening kijken, maar ook de pinautomaten en de verschillende betalingsmogelijkheden die je wil aanbieden. Wist je dat het tarief van een betaling verschillende belastbare tarieven kan hebben? Lees je daarom goed in en bekijk meerdere mogelijkheden. Alles bij een ‘normale’ bank regelen is niet altijd in je voordeel. 

Investeringen doen

Na alle administratieve zaken moet je ook na gaan denken over de investeringen die je wil doen in je zaak. Zo wil je natuurlijk de beste horeca apparatuur kunnen aanschaffen en misschien wel een barkoelkast plaatsen. Ook hierbij is het goed om van te voren een strak plan te hebben klaar staan. Welke investeringen moeten nu worden gedaan? En welke aanpassingen of verbeteringen kunnen later plaatsvinden? Maak hier duidelijke keuzes in. Soms is het niet mogelijk om alles in één keer voor elkaar te krijgen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *