Tips

Alle informatie en tips over voedzaam eten

Voedzaam eten is eten wat niet erg bewerkt is en waarvan de (hoofd-) ingrediënten goed herkenbaar zijn. Voedzaam eten komt direct uit de natuur. Het optreden van welvaartsziektes loopt simultaan aan het eten van bewerkt voedsel. Het menselijk lichaam kan niet goed omgaan met bewerkt eten.

Voedzaam eten is te herkennen aan de volgende punten:

1.  Op de ingrediëntendeclaratie op de verpakking staat het hoofdingrediënt altijd als eerste genoemd. Bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van volkorenbrood is: volkorentarwemeel. Dat kennen we. Het hoofdingrediënt van ontbijtkoek is: glucose-fructosestroop. Hoe herkenbaar is dat? Ook de lengte van de ingrediëntendeclaratie is van belang. Bijvoorbeeld in een kipfilet zit als ingrediënt: kip J. De lijst van toevoegingen bij een kipburger is enórm lang.

2.     Kijk kritisch naar voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die      a) onbekend zijn; b) niet uit te spreken; c) meer dan vijf in getal;     d) glucose-fructosestroop bevatten. Deze voedingsmiddelen zijn dusdanig bewerkt dat ze geen echt eten meer zijn. Tuin niet in gezondheidsclaims van voedingsmiddelen (‘ik kies bewust’-logo stelt niets voor!) want goede wijn behoeft geen krans. Als iets bijvoorbeeld vetarm is, of light, vraag je dan af wat er wél in zit.

3.     Koop je eten aan de buitenste rijen van de supermarkt. In het midden bevindt zich het ‘oorlogsgebied’ met al het niet-echte eten. Met uitzonderingen natuurlijk van bijvoorbeeld rijst, pasta, houdbare melk, ontbijtgranen etc.

Het dieet voor alles!

Voedzaam eten levert alles wat je lichaam nodig heeft. Daardoor ga je je al snel fitter en energieker voelen. Voedzaam eten levert veel vitamines en mineralen waardoor je goed uit de verf komt. Je energie gaat stromen en je gaat van binnenuit stralen! Het uiteindelijke doel is vaak niet alleen ‘afvallen’ of een lager cholesterol, maar ook fit, gezond en aantrekkelijk te zijn. Voedzaam eten doet dat voor je.

Bij echt eten kies je  vooral voor volkoren-graanproducten, groente, fruit, aardappelen, peulvruchten en noten. Hier zitten veel vezels in, wat een goede darmwerking en daarmee een goede weerstand brengt. In écht eten zitten de goede koolhydraten (suikers en zetmeel). Hierdoor vermijd je bloedsuikerschommelingen, waar je vaak snoeperig van wordt. Dit is een goede manier om suikerziekte te behandelen en te voorkomen. In bovenstaande voedingsmiddelen komt weinig zout, maar veel kalium voor, hetgeen de bloeddruk op gewenst niveau houdt. Bij écht eten maak je gebruik van eerlijke voedingsmiddelen zoals mooi vlees en vis die of weinig vetten, of de goede vetten leveren. Prima om hart- en vaatziekten te behandelen en te voorkomen. Tenslotte heb je bij voedzaam eten voldoende aan je basis, en dat voorkomt dat je gaat snoepen. Een gezond gewicht is zo binnen handbereik!

Eten met veel plezier

Eten is fijn! Er is geen verboden of toegestaan. Als je goed voor je lijf wilt zorgen, maak je vanzelf de goede keuze en pak je heus wel eens wat lekkers. Maar dan moet het het waard zijn! Eet met aandacht. Proef wat je eet, geniet van de omstandigheden. Bereid je eten ook met aandacht. Stop een uur voordat je gaat eten met al je werkzaamheden zodat je alle tijd en aandacht hebt om je maaltijd te bereiden. Het  bereiden van eten zou eigenlijk de dagelijkse topprioriteit moeten hebben. Om je te weer te stellen tegen de hedendaagse druk is het júíst belangrijk om veel aandacht aan je maaltijden te besteden.

Ga zitten als je eet. Eet dus niet lopend of op straat. Eten is te bijzonder om achteloos weg te kauwen terwijl je wat anders aan het doen bent.

Natuurlijk heb je wel eens een snoepbui. Als je zin hebt in iets heel specifieks, bijvoorbeeld drop of chocolade, pak dan een paar (blokjes), en proef goed. Na een paar stukjes wordt de smaak al minder en heb je er genoeg van. Als dat niet het geval is, eet je uit ‘onrust’. Dan ben je onverzadigbaar en eet je wat voor handen is. Ga dan na wat je dwars zit en ga dáár dan mee aan de slag.

Er zijn natuurlijk wel omstandigheden die goed kiezen lastig maken. Bijvoorbeeld visite, feestjes, uit eten etc. Ga er van uit dat wat je eet, je altijd iets moet brengen. Levert het voedingswaarde, of geeft het veel smaak (of beide), dan brengt het je iets. Wees voor jezelf kritisch hoe lekker het aangebodene echt is. Is het de moeite waard? Is het nog steeds zo lekker en wíl je het wel, als je weet wat het met je lijf en je plan doet? Soms is het antwoord volmondig ja, en dat is dan prima!

Anticipeer op wat komen gaat, maak vooraf een plan hoe je het aan gaat pakken. Bedenk wat je wél gaat doen en hoe het voelt als je het ook zo gedaan hebt. Dan heb je de halve slag al gewonnen!

Biologisch eten levert meer vitamines, mineralen en smaak dan niet-biologisch eten omdat het eten altijd buiten, in de volle zon gekweekt is. In de biologische winkel kun je je eten kopen, maar er zijn ook prima biologische web-winkels waar je online biologisch kunt shoppen. Dit voedsel is wel iets duurder, maar omdat de voedingswaarde ervan zoveel hoger is, heb je uiteindelijk minder voedsel (mn. extraatjes) nodig. Betaal meer, eet minder!

Je kunt ook zelf een tuin nemen. Je kunt hier sierplanten in zetten, maar je kunt hier ook je eigen voeding in verbouwen. Zorgt voor een nuttige vorm van lichaamsbeweging én verser kun je je producten niet krijgen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *