Tips

Dit moet je weten over macadamia noten!

De macadamia noot is een verrukkelijke en gezonde snack die ontzettend moeilijk te evenaren is, en ook nog eens ingewikkeld te kraken is! Deze noot staat bekend om zijn rijke en boterachtige smaak. Wanneer macadamia noten worden geroosterd, dan weet een natuurlijke, subtiele en romige smaak naar boven te komen die simpelweg onweerstaanbaar is. De macadamia noot kent naast een unieke smaaksensatie ook een bijzondere geschiedenis. Wil je meer weten over deze speciale noot, lees dan snel verder!

De leukste weetjes over de macadamia noot 

  • De macadamia noot vindt zijn oorsprong in Australië en is genoemd naar John Macadam, een Schotse arts en chemicus die tevens actief was in het promoten van de notenteelt. 
  • Hoewel de macadamia noot in vele plekken over de wereld verkrijgbaar is, worden de meeste madacamia noten geteeld op het eiland Hawaï. De macadamia noot kwam hier terecht om en rond 1881, wanneer de macadamia werd geïntroduceerd als een sierplant. De commercialisering van de noten begon pas in 1921 van de grond te komen.  
  • De macadamia noot is een moeilijke noot om te kraken en staat bekend als de moeilijkste van alle notenschelpen!
  • Hoewel de macadamia noot moeilijk te kraken is, hoeft er gelukkig niet in de boom geklommen te worden om ze te oogsten. In plaats daarvan wordt er gewacht wanneer de macadamia noot volledig gerijpt is om ze vervolgens op te rapen wanneer ze uit de boom zijn gevallen.
  • In de Verenigde Staten wordt de noot het meest geconsumeerd. Maar liefst 51% van de verkoop gaat naar de Amerikanen, gevolgd door de Japanners, die ongeveer 15% van de totale productie weten te nuttigen. 

De gezondheidsvoordelen van de macadamia noot 

Het mooie aan de macadamia noot is dat ze heel goed deel kunnen uitmaken van een gezond voedingspatroon. Dat komt namelijk vanwege de volgende gezondheidseigenschappen: 

  • Macadamia noten bevatten een grote hoeveelheid aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die ook wel bekend staan als goede vetten en de algehele cholesterolgehalte helpen te verlagen.
  • De noot is een fantastische bron van energie. Wanneer je 100 gram macadamia noten in je handen hebt, dan voorzie je jezelf van maar liefst 718 calorieën, verreweg de hoogste calorische waarden voor zaden en pitten!
  • De macadamia noot zit boordevol gezonde voedingstoffen, zoals mineralen, antioxidanten en vitamines die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. 
  • Macadamia’s zijn tevens een waanzinnige bron van belangrijke vitamines die niet zo veel voorkomen in andere soorten voeding. Denk bijvoorbeeld aan diverse vitamine B’s die vitaal zijn voor het gezond houden van de metabolische functies. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *