Drinken, Tips

Koffiedik, wat doe je ermee?

Na het zetten van een bak koffie houd je altijd koffiedik over. De meeste mensen gooien dit direct weg, wat jammer is aangezien je er mooie dingen mee kunt doen. In dit artikel vertellen we jou precies wat je kunt doen met koffiedik, zodat je dit nooit meer weg zal gooien. Lees gauw verder en haal het maximale uit koffiedik.

Iedereen houd wel van een lekker bakje koffie en dus wordt er dagelijks ontzettend veel koffiedik weggegooid.

Op zoek naar de lekkerste koffiebonen? Maak dan gebruik van de TOP-10 van baristaworden.nl met de beste koffiebonen uit 2021. De zoektocht voor een cappuccino machine begint hier. 

Wat is koffiedik?

Koffiedik, ook wel koffiedrab, koffiegruis en koffieprut genoemd is het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. De meeste mensen gooien het weg of spoelen het door de het afvoerputje heen. Dit laatste is niet aan te raden. Ondanks dat er beweert wordt dat met koffiedik je een verstopt putje kunt voorkomen, blijkt het tegendeel waar. Het zorgt er juist voor dat de leidingen verstoppen, omdat het overal aan blijft vastplakken. 

Wat doe je met koffiedik?

Koffiedik is een natuurlijk product en kan dus voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Vandaag de dag wordt het gebruik als cosmetica product, maar ook als bestrijdingsmiddel tegen slakken. Kortom, er is ontzettend veel wat je met koffiedik kunt doen.

Cosmetica product

Koffiedik is een uitstekende scrub voor je gezicht of voor je huid. Het verwijderd all dode huidresten en zorgt dus voor een schone huid. Het is niet bedoeld voor dagelijks gebruik, maar eens in de drie dagen kun je het gebruiken. Zeker als je in een gebied woont met veel luchtverontreiniging is het een goed idee om af en toe een koffie scrub te gebruiken. De cafeïne en antioxidants in de koffie zijn ook nog eens erg voedzaam voor je huid.

Bestrijdingsmiddel

Wat je misschien nog niet wist is dat je koffie als bestrijdingsmiddel kunt gebruiken. Dieren zijn niet bepaald gek op de geur van koffie. Dan hebben we het over slakken en katten. Je kunt de koffiedik over de tuin verspreiden waarbij het ook nog eens als fertilizer dient. Hieronder vertellen we meer over koffiedik als fertilizer. 

Fertilizer 

Koffiedik is erg voedzaam voor planten. Het beste is om de koffiedik aan een compost toe te voegen. Dit komt omdat koffiedik nog veel zuren bevatten waar veel planten niet tegen kunnen. Door de koffie eerst aan een compost toe te voegen wordt de zurigheid verteert. Bij sommige planten kun je de koffiedik direct toevoegen. Een klein beetje koffiedik is al voldoende. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *