Drinken, Tips

Waarom de Brugse Zot het beste speciaalbier is

Bier is meer dan alleen iets om te drinken. Het kan ook als een kunstvorm worden beschouwd. Vooral ambachtelijk bier kan onvoorstelbare niveaus van artisticiteit, zorgzaamheid, bedachtzaamheid en vaardigheid bevatten. Als je op zoek bent naar het beste bier, is dat meestal een persoonlijke voorkeur.

Ook ik ben op zoek gegaan naar het lekkerste speciaalbier. Om daar achter te komen, reis ik vaak naar brouwerijen om het beste van het beste te proeven. Van India Pale Ales tot Imperial Stouts, ik heb ontdekt dat de best smakende bieren lokaal worden gebrouwen. Om een daarvan te proeven, hoef je niet ver te reizen. In Brugge heb ik een bezoek gebracht aan een brouwerij waar ik een van de lekkerste speciaalbieren heb geproefd. Waarom de Brugse Zot het beste speciaalbier is, daarover lees je hier meer.

Wat is de Brugse Zot?

Als je houdt van een unieke biersmaak met een vleugje zoetigheid, dan is de Brugse Zot zeker aanrader. Althans, als het aan mij ligt ga ik dit speciaalbiertje absoluut vaker nuttigen. Wat mij betreft is de Brugse Zot het beste speciaalbier dat in België en Nederland gebrouwen wordt. Het heeft een mooie donkere kleur. Inderdaad, het oog wil ook wat. En schenk je het bier over in een geschikte bierglas, dan komen de aroma’s direct je neus tegemoet. Dus het water loopt je direct in de mond nog voordat je een slok wilt nemen.

Hoe bepaal je jouw lekkerste speciaalbier?

Over smaak valt te twisten, dat is ook in het geval van speciaalbieren. Dus waar ik de Brugse Zot als het beste speciaalbier bestempel -en waarin ik jou graag wil overtuigen- kan jouw voorkeur ergens anders liggen. Daar is in principe niets mis mee, maar belangrijk is wel om goed te onderzoeken welke speciaalbieren bij jou in de topcategorieën vallen. Waar let je op bij het kiezen van het beste speciaalbier en valt de Brugse Zot daar in jouw optiek ook onder?

Tijdens mijn zoektocht zat ik in een dilemma. Ik ben bij de plaatselijke brouwerij geweest en probeerde  te beslissen welke van hun vele heerlijke bieren ik zou bestellen. ‘Er zijn er zoveel om uit te kiezen, en ik wil ze allemaal proberen!’ Ik wist niet zeker hoe ik dit moest aanpakken. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik uit een brede selectie mijn favoriet gevonden. En dat ging als volgt:

  1. Een proeverij met speciaalbieren organiseren

Ik begon met het maken van een selectie uiteenlopende soorten speciaalbieren die allerlei verschillende eigenschappen hadden. De een had een hogere alcoholgehalte, de ander bevatte meer hop en een derde was frisser van smaak.

  1. Proeven maar

De verschillende speciaalbieren had ik ingeschonken in bijbehorende glazen en op een rij gezet. De Brugse Zot behoorde ook tot de proeverijselectie en ik herinner me dat de geur aangenaam mijn neus binnendrong. Ik begon met het proeven van het bier, maar niet voordat ik pen en papier in de aanslag had om mijn indrukken op te schrijven. En uiteraard nam ik het uiterlijk en de geur van het bier goed in mij op voor ik een slok nam.

  1. Filteren van de slechtste en beste speciaalbieren

Nadat ik van alle bieren een slok had genomen, maakte ik een selectie van de minst aangename soorten en van de absolute toppers. De Brugse Zot kwam al gauw in de toprange.

  1. Keuzes maken

Na het filteren heb ik een top 3 geselecteerd die ik meenam in de volgende ronde. Nogmaals alle geuren en smaken goed in me opnemen om de laatste keuzes te maken. En hoewel de La Chouffe een gedegen concurrent was, ging mijn uiteindelijke voorkeur uit naar het Belgische speciaalbiertje. Ik wist zeker dat de Brugse Zot het beste speciaalbier is. En ik moet eerlijk bekennen, na deze proeverij heb ik ook nog geen andere biersoort gevonden die de Brugse Zot heeft overtroffen.

Is de Brugse Zot ook jouw favoriet?

Een tip om jouw lekkerste speciaalbier uit te kiezen, is om net als ik een proeverijtje te organiseren. Haal een brede selectie aan verschillende speciaalbieren in huis en volg het stappenplan zoals ik die ook heb uitgevoerd. Denk er wel om dat je niet te grote slokken neemt, waardoor de alcohol naar je hoofd stijgt en wissel de verschillende speciaalbieren af met een slok water.

Wat mij betreft is het duidelijk en is de Brugse Zot het beste speciaalbier. Ik ben benieuwd of deze Belgische vriend ook bij jou als winnaar uit de bus komt. Of ligt jouw voorkeur voor het beste speciaalbier juist heel ergens anders?

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *